Najavljen nastavak projekta povezivanja tržišta električne energije
15.10.2018

„U energetski sistem Crne Gore  investirano je 350 miliona eura u poslednjih pet godina. To je značajno uticalo na poboljšanje prekogranične povezanosti i dostizanje nacionalnog cilja u pogledu udjela energije iz obnovljivih izvora energije“, kazala je danas  ministarka ekonomije, Dragica Sekulić na otvaranju  Završne konferencije regionalnog projekta o povezivanju tržišta električne energije.

Konferenciju je organizovala Regulatorna agencija za energetiku zajedno sa Regulatornom agencijom za energiju, mreže i životnu sredinu Republike Italije  (ARERA) u hotelu “Splendid” u  Bečićima.

Pored ministarke Sekulić u uvodnom dijelu izlaganja govorili su predsjednik Regulatorne agencije za energetiku, Branislav Prelević i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Luca Zelioli.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta "CEI Centralno-evropska inicijativa - Jačanje energetskih regulatornih tijela na Zapadnom Balkanu", u koji su,  pored crnogorskog,  uključena regulatorna tijela iz Albanije, Italije i Srbije. “

“Ono što ostaje da se sprovede, kako bi se olakšao proces povezivanja na tržištu, je harmonizacija pravnog i regulatornog okvira. U tom smislu, mi ćemo biti usredsređeni u narednom periodu na prilagođavanje odgovarajućih propisa EU, CACM i FCA, za strane ugovornice Energetske zajednice i njihovu transpoziciju u nacionalnim pravnim okvirima”, zaključila je Sekulić.

Predsjednik Regulatorne agencije za energetiku, Branislav Prelević, podsjetio je na dosadašnje razultate na ovom polju: „Treći energetski paket EU je transponovan, berza električne energije osnovana, operator prenosnog sistema sertifikovan, prenosni sitem električne energije je dobro povezan sa susjednim ugovornim stranama Energetske zajednice i uskoro će podmorskm kablom biti povezan sa Italijom, čime će crnogorski prenosni sistem postati regionalno elektroenergetsko čvorište povezijući Apeninsko sa Balkanskim poluostrvom.“

Posebno je istakao da se RAE pridružila ACER, Udruženju za saradnju EU regulatora u oblasti energetike, uprkos činjenici da Crna Gora nije članica EU, što je najbolja potvrda pozitivnog uticaja Energetske zajednice i njenog funkcionisanja. 

„Pored institucionalizovanih platformi za zajednički rad u saradnju regulatornih nacionalnih tijela za energetiku, poput ECRB i ACER, regionalne inicijative poput ovog projekta su uvijek dobrodošle kada je neophodno da se posebnoj temi posvete dodatno vrijeme i napor“, istakao je Prelević.

Projekat sprovodi italijanska Regulatorna agencija za energiju, mreže i životnu sredinu (ARERA) u saradnji sa italijanskim operatorom prenosnog sistema (Terna), italijanskim operatorom tržišta (GME) i uz podršku Instituta za konkurenciju (I-COM).

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori i predstavnica CEI, Elizabetta Dovier, su ukazali na uspjeh realizovanog projekta i najavili njegov nastavak

Podgorica, 12. oktobar 2018.