Predstavnici Agencije na Međunarodnoj konferenciji o vodosnabdijevanju i tretmanu otpadnih voda
07.11.2018

Predstavnici Agencije na Međunarodnoj konferenciji o vodosnabdijevanju i tretmanu otpadnih voda „27 valera vode”

Međunarodna konferencija o vodosnabdijevanju i tretmanu otpadnih voda „27 valera vode”, održana je od 31. oktobra do 2. novembra u Hotelu Palas u Petrovcu u organizaciji Udruženja za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore, u suorganizaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Konferencija je privukla velik broj stručnjaka iz zemlje i inostranstva u oblasti zaštite životne sredine, vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama.

Glavne teme konferencije bile su posvećene značaju Poglavlja 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promjene, kvalitetu i tretmanu komunalnih otpadnih voda, kvalitetu i tretmanu vode za piće, ekonomičnosti sa akcentom na upravljanje gubicima i rekonstrukciji vodovodne mreže, kao i automatskom upravljanju vodovodnih sistema.

Tokom posljednjeg dana konferencije, u okviru panela na temu ekonomičnosti vodovodnih preduzeća, predstavnice Regulatorne agencije za energetiku Dragana Bjelobrković-Vukčević, rukovoditeljka službe za regulisane komunalne djelatnosti i Milica Petrović, analitičarka u službi za regulisane komunalne djelatnosti, predstavile su nadležnosti Agencije koje proizilaze iz Zakona o komunalnim djelatnostima, sa posebnim osvrtom na poređenje poslovanja i pokazatelja učinaka vršilaca regulisanih komunalnih djelatnosti. Naime, Agencija je 25. oktobra objavila Pravila o poređenju poslovanja i pokazatelja učinaka vršilaca regulisanih komunalnih djelatnosti, pa je ova konferencija poslužila za prezentaciju i bliže upoznavanje predstavnika vodovodnih preduzeća sa sadržajem ovih pravila i daljim koracima u pogledu implementacije istih.