Agencija nastavlja saradnju sa Privrednom komorom Crne Gore: privrednicima predstavljene mogućnosti za optimizaciju korišćenja i planiranja sistema električne energije
13.12.2018

Sjednica Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore na kojoj je izlaganje imala Regualtorna agencija za energetiku, održana je 7. decembra 2018. godine. Sjednicu je otvorio predsjednik Odbora, Luka Jovanović, a istoj su pored članova ovog odbora prisustvovali podpresjednik Privredne komore Crne Gore, Ivan Saveljić, i sekretari odbora udruženja Komore Ranko Vukmirović, Lidija Rmuš, Almer Bećiragić i Marija Milačić.  

Podsjećajući na neraskidivu povezanost između obavljanja djelatnosti distribucije, odnosno prenosa, električne energije koja podrazumijeva upravljanje, održavanje i razvoj sistema na ekonomski opravdan način i potreba korisnika sistema, Agencija je predstavnicima privrede predstavila regulatorni instrument za optimizaciju korišćenja i planiranja sistema električne energije. Dugoročni cilj sprovođenja predstavljenog instrumenta je izbjegavanje dodatnih troškova za razvoj distributivnog i prenosnog sistema koje bi, u slučaju pojave istih, snosili korisnici sistema.

Članovi Odbora Regulatorne agencije za energetiku Dragutin Martinović i Miroslav Vukčević, rukovoditeljka Službe za energetsko-tehničke poslove regulacije Milica Knežević i samostalni analitičar Igor Malidžan su sa prisutnima podijelili detalje Metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije i ukazali na prednosti aktivnog učešća korisnika sistema u smislu postepene optimizacije potreba kupaca električne energije, osnosno unapređenja njihovih sposobnosti po pitanju procjene i planiranja sopstvenih potreba.

Naime, primjena Metodologije omogućava benefite kako korisnicima, tako i operatorima sistema: korisnici čija je priključna/ugovorna snaga optimalno procijenjena u odnosu na njihove potrebe za električnom energijom, ostvariće manju cijenu po kWh, dok su operatorima sistema obezbijeđeni stabilniji prighodi koji ne zavise od obima električne energije isporučene kupcima, kao i pravovremene i adekvatniji signale za dalji razvoj distributivnog/prenosnog sistema električne energije.

Agenicija je ukazala na nizak stepen zaključenih ugovora o priključenju između korisnika kod kojih se snaga mjeri i operatora distibutivnog sistema, koji je na 31. oktobra 2018. godine iznosio 53,55%. Ugovor o priključenju definiše niz međusobnih prava i obaveza, poput ugovornih snaga i standarda kvaliteta. Posebnu pažnju treba posvetiti upravo vrijednostima koje se utvrđuju kao ugovorne snage i činjenici da je primjena finansijskih kompenzacija prema konkretnim kupcima koji su pogođeni nedostatkom kvaliteta i koji imaju zaključene ugovore o snabdijevanju električnom energijom predviđena za drugu polovini sljedeće godine. Zaključenju ugovora o snabdijevanju prethodi zaključivanje ugovora o priključenju, i za više informacija možete kosultovati link u nastavku https://www.epcg.com/domacinstva/zahtjevi-i-ugovori.

Prisutni su pozdravili predstavljeni regulatorni pristup, a predsjednik Odbora, Luka Jovanović, je najavio da će tokom sljedeće godine u Privrednoj komori biti organizovani skupovi privrednika sa regulatorom na kojima će se do kraja definisati rješenja kako bi Metodologija mogla da bude u punoj primjeni od 2020. godine.

Detaljnoj informaciji o toku održane sjednice možete pristupiti putem linka u nastavku http://www.privrednakomora.me/saopstenja/razmatra-se-odlaganje-pune-primjene-metodologije-rae-za-jos-godinu