Kupac ima pravo na finasijsku nadoknadu ukoliko je pogođen manjkom kvaliteta usluge elektroenergetske kompanije
16.03.2020

Podgorica, PR pres servis - Kupac ima pravo na finansijsku kompenzaciju ukoliko je pogođen manjkom kvaliteta usluge elektroenergetske kompanije, a Regulatornoj agenciji za energetiku u prvim mjescima ove godine dostavljeno je 11 žalbi, koje se uglavnom odnose na minimum kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom.

                Izvor: PR Centar

Ukoliko je pogođen manjkom kvaliteta usluge elektroenergetske kompanije kupac ima pravo na finansijsku kompenzaciju, a Regulatornoj agenciji za energetiku u prvim mjescima ove godine dostavljeno je 11 žalbi, koje se uglavnom odnose na minimum kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom.

To je u intervjuu za PR Centrar, saopštila rukovoditeljka Službe za energetsko-tehničke poslove regulacije u Regulatornoj agenciji za energetiku, Milica Knežević, navodeći da je u toku 2019. godine toj agenciji dostavljeno ukupno 18 žalbi.

„Važno je istaći da je 70 odsto žalbi riješeno u korist kupaca električne energije. U prvih tri mjeseca ove godine, Agenciji je dostavljeno 11 žalbi, što u poređenju sa prethodnim periodom ukazuje da imamo povećanje koje iznosi više nego duplo u odnosu na cijelu godinu“, rekla je Knežević.

Ona je kazala da se od 11 žalbi koje su dostavljene Regulatornoj agenciji ove godine, osam odnosi na minimum kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom.

„Taj instrument zaštite kupaca električne energije je stupio na snagu u avgustu 2019. godine. Tako da, u proteklih sedam mjeseci, možda možemo da svjedočimo efektima evolucije u primjeni potpuno novog instrumenta zaštite kupaca električne energije“, rekla je Knežević.

Ona je kazala da je, u prvih pet mjeseci primjene tog instrumenta, Agenciji kao drugostepenom organu, dostavljena svega jedna žalba.

„Međutim, u naredna tri mjeseca imamo osam žalbi u ovoj oblasti, što ukazuje i na informisanost kupaca o novostečenim pravima“, dodala je Knežević.

Ona je pojasnila da kupca, ukoliko je pogođen manjkom kvaliteta usluge elektroenergetske kompanije (operatora prenosnog sistema, operatora distributivnog sistema ili snabdijevača), sljeduje finansijska kompenzacija.

Pored segmenata koji se tiču postojećih kupaca električne energije, kako je rekla, pravila određuju i određena prava i dužnosti kompanija da blagovremeno odgovoraja na zahtjeve budućih kupaca električne energije.

„U konkretnim slučajevima, pričamo o odgovoru operatora distributivnog sistema, na zahtjev za priključenje, odnosno na izdavanje saglasnosti za priključenje na distributivni sistem. Ukoliko operator distributivnog sistema ne odgovori blagovremeno, u skladu sa rokovima koji su definisani pravilima, budućeg kupca može sljedovati finansijska kompenzacija za zakašnjelu reakciju operatora“, pojasnila je Knežević.

Kada je riječ o podnošenju prigovora, kako je rekla, kupac električne energije može da se obrati prvostepenom organu a to je Elektroprivreda Crne Gore.

„Dakle, kupac može da se obrati snabdijevaču električne energije sa prigovorom i snabdijevač je dužan da u roku od 15 dana odgovori na prigovor. Ukoliko nije zadovoljan ishodom, odnosno rješavanjem njegovog prigovora, može dostaviti žalbu drugostepenom organu a to je Regulatorna agencija“, kazala je Knežević.

Žalba se, kako je pojasnila, može dostaviti preko prvostepenog organa ili direktno Regulatornoj agenciji, a rok za rješavanje žalbe je 45 dana od dostavljanja.

„Prvostepenom organu Elektroprivredi Crne Gore je, od strane kupaca, dostavljeno 48 prigovora, od 7. avgusta 2019. godine do danas. Gledajući strukturu tih prigovora kupci su se, u većini slučajeva, žalili na nepoštovanje rokova za uspostavljanje ponovnog napajanja. Takođe je primjećen veći broj prigovora koji se odnose na zakašnjelu reakciju u odgovoru na zahtjev kupca za kontolu brojila za električnu energiju“, rekla je Knežević.

Operator distributivnog sistema je, kako je rekla, dužan da, po zahtjevu budućeg kupca za izdavanje saglasnosti za priključenje, odgovori u roku od 15 dana.

„Izuzetno o određenim slučajevima koji su definisani u zakonu, taj rok se povećava za četiri mjeseca. Ukoliko nije blagovremen odziv operatora distributivnog sistema, podnosilac zahtjeva za priključenje može da podnese prigovor operatoru distributivnog sistema. Ukoliko se ispostavi da su njegove tvrdnje tačne, ima pravo na finansijsku kompenzaciju u iznosu od 20, odnosno 200 eura u zavisnosti od slučaja“, navela je Knežević.

Ona smatra da je potrebno da se kupci upoznaju sa svojim pravima, kako bi, kako je navela, mehanizam funkcionisao i dao željene efekte.

Knežević je kazala da, kupac može da podnese prigovor, ukoliko je bilo prekida u napajanju dužih od 24 sata koji nisu najavljeni.

„Takođe, možete da ponesete prigovor, ukoliko ste podnijeli zahtjev za provjeru rada mjernog mjesta, a u određenom roku operator vam nije odgovorio na zahtjev. Nadokanade su unaprijed definisane i za ove slučajeve iznose 20 eura“, rekla je Knežević.

Ona je istakla da je nadoknada po osnovu minimuma kvaliteta, isporuke i snabdijevanja električnom energijom potpuno različit instrument zaštite kupca u odnosu na moguću nadokandu štete ukoliko je došlo do štete kod kupca.

Izvor: http://www.prcentar.me/clanak/kupac-ima-pravo-na-finasijsku-nadoknadu-ukoliko-je-pogoen-manjkom-kvaliteta-usluge-elektroenergetske-kompanije/1128