U organizaciji REGAGEN-a, 19. septembra u Budvi, održana je 29-ta Generalna Skupština WAREG-a.

WAREG je udruženje regulatora Evropske Unije i susjednih zemaljama za regulisanje sektora vode za piće i otpadnih voda.

Skupštinu su otvorili g-din Branislav Prelević predsjednik Odbora direktora REGAGEn-a i g-din Antonio Guerrini, predsjednik WAREG-a.

Na Skupštini je, između ostalog, predstavljena trenutna situacija u Crnoj Gori kroz prezentaciju “Izazovi u sektoru voda i ključne karakteristike regulative u Crnoj Gori”, koju je prezentovala Milica Petrović, rukovoditeljka Službe za regulisane komunalne djelatnosti.

Takođe, dana 20.09.2023. godine, održana je i prva tehnička radionica u okviru projekta „Procjena efektivnosti i pristupačnosti metodologija određivanja tarifa za pokrivanje troškova vode za piće i otpadnih voda na Zapadnom Balkanu“ koji je sufinansiran od strane Centralno Evropske Inicijative (CEI), odnosno CEI Komiteta za program razmjene znanja (KEP). U projektu, osim REGAGEN-a iz Crne Gore, učestvuju i regulatorna tijela iz Sjeverne Makedonije i Albanije. Cilje projekta je prenos znanja i iskustva predstavnicima nacionalnih regulatora voda Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kako bi se povećala efektivnost njihovih nadležnosti za utvrđivanje tarifa i podržale njihove nacionalne strategije u sprovođenje pravnih tekovina Evropske unije o vodama, sa posebnim osvrtom na evropske direktive o vodi za piće i tretmanu komunalnih otpadnih voda.

Drugi dan radionice je bio posvećen posjeti izvorištu Bolje sestre, odnosno posjeta Regionalnom vodovodu. Posjeta je pobudila posebnu pažnju svih učesnika kako zbog značaja ove kompanije u vodosnabdijevanju, tako i zbog tehničke opremljenosti i organizacije poslova.

Ovim putem se zahvaljujemo Regionalnom vodovodu na izuzetnom gostoprimstvu, kao i na izvanrednom predstavljanju kompanije pred gostima iz Evrope.

Učesnici oba skupa su bili predstavnici regulatora iz Italije, Belgije, Portugalije, Mađarske, Škotske, Gruzije, Hrvatske, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kao i predstavnici REGAGEN-a.