Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) je 18. maja 2022. godine, u Tirani, sa regulatorima iz Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova, potpisala Memorandum o razumijevanju kojim se stvara preduslov za bližu saradnju između ovih institucija u sektoru voda. Razmjena znanja i iskustava između regulatora, kao i unapređenje kadrovskih kapaciteta, sprovođenje analiza regulatornih mehanizama i implementacija zajedničkih projekata samo su neki od ciljeva, kojima se kroz zajedničku saradnju želi unaprijediti postojeće stanje u regionu.

Osim potpisnika Memoranduma, ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Evropskog udruženja regulatora u sektoru voda (WAREG). Predsjednik WAREG-a, gospodin Andrea Guerrini, je iskazao zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog Memoranduma i istakao spremnost za pružanje institucionalne i tehničke podrške regulatorima u cilju unapređenja regionalne saradnje po pitanjima prepreka sa kojima se oni suočavaju, a sve u cilju dostizanja evropskih standarda u oblasti voda u regionu.

Predsjednik Odbora REGAGEN je istakao da postoje slični problemi u sektoru voda u regionu i da sinergija između regulatora može pozitivno uticati na poboljšanje stanja u sektoru. Ovo prevashodno kroz buduće zajedničke projekte, podržane od strane EU partnera.