Projekat razvoja kapaciteta „Procjena učinkovitosti i pristupačnosti metodologije u pokrivanju troškova usluga vode i otpadnih voda na Zapadnom Balkanu”

 

Dana 20. septembra 2022. CEI Odbor za program razmjene znanja (KEP) odobrio je sufinanciranje Projekta „Procjena učinkovitosti i pristupačnosti metodologije u pokrivanju troškova usluga vode i otpadnih voda na Zapadnom Balkanu” s WAREG-om.  Srednjoeuropska inicijativa (CEI) je regionalni međuvladin forum 17 država članica Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope.  WAREG je europsko udruženje javnih tijela s nacionalnim ili regionalnim ovla[‘enjima u pogledu ekonomske regulacije vode i otpadne vode.

Cilj projekta je razmjena znanja u vezi tarifnih metodologija između regulatora Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije, a sve u cilju sprovođenja evropske direktive o vodi i prečišćavanju otpadnih voda.

Prvi sastanak (kick off meeting) održan je 4 i 5 maja u Briselu. Prvog dana, predstavnica DG NEAR EU Komisije (Directorate General for the Environment) održala je prezentaciju o direktivama Evropske Unije koje se odnoste na oblast voda „Drinking Water and Urban Wastewater directives“ sa kojom je upoznala prisutne o zahtjevima koje propisuju nove/ažurirane direktive. Nakon toga, istog dana, održane su prezentacije regulatora Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije u vezi trenutne situacije u sektoru voda u navedenim zemljama i prezentovane su tarifne metodologije.

Drugog dana bila je organizovana studijska posjeta postrojenju za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda u Briselu.

Sljedeća radionica u okviru KEP projekta biće organizovana u Crnoj Gori u septembru.

Projekat će trajati do novembra 2023. godine.