Direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Artur Lorkovski, i predsjednik Odbora REGAGEN, Branislav Prelević, sastali su se 14. februara u Podgorici.

Postojanje zajedničkih vrijednosti ove dvije institucije i uspjesi njihove, preko deceniju stare, saradnje najbolje se ogledaju u institucionalnom jačanju REGAGEN, te postepenim progresima u uređenju i razvoju energetskog sektora Crne Gore koji su bili propraćeni pozitivnim ocjenama Evropske komisije. Najsvježiji primjer plodonosne saradnje Sekretarijata Energetske zajednice i REGAGEN, u korist napredovanja crnogorskog energetskog sektora, je transponovanje evropske regualtive REMIT u crnogorski zakonodavni okvir i visok stepen njene primjene već prve godine.

Lorkovski je Preleviću prilikom posjete uručio posljednji izvještaj Sekretarijata Energetske zajednice koji REGAGEN nedvosmisleno svrstava u sami vrh regulatornih tijela u regionu.  

Teme sastanka bila su i aktuelna dešavanja u crnogorskom energetskom sektoru. Predstavnicima Sekretarijata energetske zajednice su uručeni Izvještaji o stanju energetskog sekora Crne Gore za 2019, 2020 i 2021. godinu koji krajem prošle godine nijesu dobili podršku većine glasova u Skupštini Crne Gore.

Jake kredibilne institucije i nastavak uređenja energetskog sektora uz poštovanje međunarodnih sporazuma ostaju prioiret Sekretarijata Energetske zajednice i REGAGEN,

Sastanku su ispred Sekretarijata Energetske zajednice, pored direktora Lokorvskog, prisustvovali zamjenik direktora, Dirk Bušle, i viši stručnjak za energetski efikasnost, Borko Raičević.