Crna Gora je od 6. do 8. septembra bila domaćin regionalne konferencije „Nedjelja Energetike Zapadnog Balkana 2022”. Događaj je ispred Sekretarijata Energetske Zajednice otvorio direktor, Artur Lorkovski.

Predsjednik Odbora REGAGEN, Branislav Prelević, je u uvodonom izlaganju podsjetio da su upravo vizija, posvećenost, istrajnost i neprekidni sektorski dijalog tokom prethodne decenije rezultirali povećanjem proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori za skoro 20%, te da su svi novi proizvodni kapaciteti bazirani na obnovljivim izvorima energije. U kontekstu trenutne energetske krize, Prelević je istakao da obnovljivi izvori energije prije dvije godine i obnovljivi izvori danas nijesu ista tema. „Pored njihovog doprinosa zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena, sopstveni obnovljivi izvori energije su od najvećeg mogućeg značaja za energetsku bezbijednost, a posljedično i za nacionalnu bezbijednost“, dodao je Predsjednik Odbora REGAGEN.

Regionalna iskustva različitih sektorskih aktera u integraciji obnovljivih izvora energije i otkupu električne energije su razmijenjena tokom posebne panel diskusije. Izvršna direktorica REGAGEN, Milica Knežević, je tokom svog izlaganja ukazala da postizanje dugoročnih nacionalnih ciljeva u oblasti energetike zavisi od ponašanja prirodnih monopola, operatora sistema. „Snažne institucije moraju kreirati okruženje pogodno za finansijski zdrave operatore sistema kako bi operatori mogli da sprovode svoje obaveze, među kojima su razvoj sistema i integracija novih obnovljivih izvora energije“, istakla je Knežević.  

Brojni posjetioci ovog događaja su pored diskusija povodom aktuelnih pitanja u oblasti obnovljivih izvora energije imali priliku i da posjete vjetroelektranu „Krnovo“. Ova eketrana instalisane snage od 72 MW je krajem 2017. godine proizvela prve kilovatsate električne energije korišćenjem energije vjetra u Crnoj Gori.   

Organizator događaja je Invest In Network, uz podršku Agencije za investicije Crne Gore i Odjeljenja za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva.